ZÁRÓKONFERENCIA
Gyulavári, 2014.06.25.

ELŐADÁSOK

     ZÁRÓSAJTÓKÖZLEMÉNY

arculati_cmyk

 

 

 

ALKOBEERPROJEKT

Az alkobeer projekt középpontjában az alakor búza, az abból készített alakor bio sör áll. Az alapanyagok és az eljárás megfelelőségét tételtanúsítás igazolja, ami lefedi az alapanyag nemesítés, a termékfejlesztés, az alapanyag előállítás és beszerzések, a feldolgozás és az értékesítés teljes folyamatát a szántóföldtől az asztalig.

Az utóbbi években előtérbe került a természetes eredetű, nagy hozzáadott értéket hordozó, teljes értékű, egészséges élelmiszerek iránti igény. A termék követhetősége a szántóföldtől a fogyasztóig ma már alapkövetelmény. Emellett a fejlett országok vásárlóinak egyre szélesebb köre tudatosan keresi az egészségvédő funkciót is magukban hordozó funkcionális élelmiszereket. Ennek megfelelően fokozatosan megjelentek az alternatív növényekből készült feldolgozott élelmiszerek, melyek számos olyan, igazoltan egészségvédő hatású, biológiailag aktív összetevőt tartalmaznak, amelyek a főbb termesztett növényeinkben csak alacsony koncentrációban fordulnak elő. Így került a figyelem középpontjába az alakor búza is, mint különleges élelmiszeripari alapanyag.
Magyarországon a projekt révén kerültek forgalomba az alakor búza modern fajtái, és az eltelt közel öt év alatt márelegendő nemesítési, termelési, tárolási és feldolgozási technológiai ismeretanyag is összegyűlt. Az alakor búza söripari felhasználására a projekt kezdetén még nem állt rendelkezésre sem tapasztalat, sem hazai illetve nemzetközi szakirodalmi adat. Mindemellett a konzorcium tagjainak számos előre nem látható problémát kellett megoldani ahhoz, hogy mára eljuthassunk az igen ízletes és egészséges bio alakor sör palackba töltéséig.

A projekt célja nem csak egy új, innovatív termék kifejlesztése és piacra juttatása volt, hanem egy tetszőleges élelmiszeripari vállalat vagy vállalkozás egy-egy gyártási ciklusa szintjén megvalósítható, informatikai eszközökkel támogatott tétel ellenőrzési és tanúsítási rendszer kidolgozása is.