RECEPTÚRA- ÉS TERMÉKFEJLESZTÉS

drisdol

drisdol

A sör egészségvédő hatását számos tudományos kutatás alátámasztja. Az alakor búza söripari hasznosítását szolgáló kutatásokat az indokolta, hogy beltartalmi mutatói (mikroelemek, vitaminok, antioxidánsok) alapján táplálkozás élettani szempontból kedvezőbb hatású a sörárpánál. Feltételezésünk szerint a mag és a csíra víz- és zsíroldható antioxidáns tartalma átkerülhet a sörbe, s ez igen nagymértékben megnöveli annak élettani értékét. Az alakorból készült sörök elvárásunk szerint a normál sörökhöz képest nagyobb ásványi anyag tartalommal, nagyobb antioxidáns kapacitással és magasabb vitamintartalommal bírnak. Magyarországon eddig még nem készült alakor búza felhasználásával sör, és a szakirodalomban sem találhatók közlemények az alakor malátázásával és a sörkészítéssel kapcsolatban. Ennek megfelelőenelső feladat az alakor malátázásitechnológiájának kidolgozása volt. Ezt követte az alakor maláta söripari felhasználhatóságának vizsgálata laboratóriumi és fél-üzemi körülmények között. A receptúra és termékfejlesztéshez kapcsolódó kutatások célja tehát az általánosan elterjedt söripari alapanyag, az árpamaláta alakor búzával történő kiváltását magába foglaló sörfőzési technológia kidolgozása volt annak érdekében, hogy egy legalább 51%-ban alakor tartalmú biosört kaphassunk. A fejlesztéssel egy alacsony (1.5 V/V% alatti) alkoholtartalmú és négy különböző típusú normál (4,5 V/V% körüli) alkoholtartalmú sör receptúrájának kidolgozását céloztuk (világos, alsó/felső erjesztésű élesztővel erjesztett; barna, alsó/felső erjesztésű élesztővel erjesztett). A receptúrák kidolgozása során az érzékszervi vizsgálatok és a klasszikus söranalízisek mellett mértük a sörök ásványianyag és vitamintartalmát, valamint antioxidáns kapacitását is.

https://holistickenko.com/under-the-suburban-sun/