TERMESZTÉSTECHNOLÓGIA

Az alakor termesztésének modern mezőgazdasági viszonyok között nincs hosszú múltja. Termesztéstechnológiájának kidolgozása organikus söripari alapanyagként e projekt feladata volt. A folyamat első lépéseként az organikus körülmények között végzett fajtafenntartás módszertani kérdéseit dolgoztuk ki. A fajtafenntartás során az alapvető feladat egy kiegyenlített, egyöntetű állomány kialakítása. A termesztéstechnológia pontosításához az ország több helyén működő, különböző agrotechnikát és vetésforgót alkalmazó biogazdaságokba helyeztünk ki alakor vetőmagot. A kísérletekben vizsgáltuk a vetésidő, az elővetemény, a vetésmélység, a vetőmagnorma és a különböző állománykezelések hatását. A projekt végére összeállt a hagyományos és féltörpe típusú alakorok termesztésének technológiája. Az alakor termesztése nem tér el lényegesen a búza termesztésétől. Ökológiai igényeik megegyeznek, így vetésük isegyszerre történik. A hagyományos alakorok kiváló bokrosodásuknak és jó gyomelnyomó képességüknek köszönhetően a búzánál lényegesen alacsonyabb vetőmagnormával vethetőek, a féltörpe fajták azonban csak a búzával megegyező vetőmagnormával termeszthetők sikeresen. Betegségek elleni vegyszeres védekezést nem igényelnek, gyengébb talajon is megfelelő termést hoznak. Termesztésük elsősorban biogazdaságokban ajánlott.