Bio aLAKOR BÚZA

A pályázat keretein belül a dr. Kovács Géza irányításával nemesített első alakorfajta 2011-ben kapott állami elismerést, MvMenket néven. Az MvMenket az első intenzív típusú, féltörpe alakorbúza fajta, amely rövidebb szárhosszával jobban megfelel a modern termesztési követelményeknek. A nemesítési munka folytatásaként, 2013-ban új alakor törzset jelentettünk be állami elismerésre, nemesítői jelzése az MvA6-13. Az újonnan bejelentett törzs a hagyományos típusú alakorok körébe tartozik. A fehérjetartalma alacsonyabb, mint a féltörpe fajtáé, ami sörkészítési szempontból fontos minőségi paraméter. Az alakor búza már mintegy 10 ezer évvel ezelőtt is jelen volt Kis-Ázsia területén és csak a XIX. század második felében szorult ki véglegesen a mindennapi termesztésből. Bizonyos népcsoportok azonban különböző okokból ragaszkodtak termesztésükhöz, ami gyakorlatilag megőrizte az utókor számára e fajok genetikai tartalékainak többségét. Sokáig ez az ősi gabonaféle volt az emberiség alapvető élelmiszerellátásának legerősebb pillére. Előnye a ma hagyományosnak tekintett búzával szemben, hogy sokkal igénytelenebb, kevésbé érzékeny a talajra, éghajlatra, immunis a legtöbb ismert gombabetegséggel szemben, és gyomelnyomó képessége is kiemelkedően magas. Emberi fogyasztásra és takarmányozásra is jól felhasználható. Az alakor mikroelem- és esszenciális aminosav-tartalma is kiemelkedő, szénhidrát-tartalma alacsony, így ideális gabona a modern reformkonyhához. A belőle készített étel könnyen emészthető.